Köket i Katthult, ur Vinter i Lönneberga. Ida och Emil får höra Krösa-Majas otäcka historier. Foto: Kajsa Carlsson/SR Värmland.
Värmlandsteatern

Vinter i Lönneberga

"Emil gör inte bara hyss"
1:31 min

Emil i Lönneberga står i centrum när Värmlandsteatern ger årets föreställning med jultema i Karlstad. På lördag är det premiär för Vinter i Lönneberga, som visar att Emil inte bara är en busunge.

– Han gör ju inte bara hyss, säger Rasmus Walan, som är en av två som spelar Emil.

Han påminner om när kommandoran stjäl maten av gamlingarna på fattighuset och Emil bjuder in dem på tabberas till Katthult.

– Det är ju ett litet hyss, men en väldigt stor, och god gärning att bjuda fattighjonen på mat, säger Rasmus Walan.

Och det är de goda gärningarna bakom Emils hyss, som gör att pjäsen passar fint till jul, tycker regissören Staffan Lindström.

– Han är den som tar initiativ till att ge de fattiga glädje vid jul, och han tar Alfred till läkaren när ingen annan tror att det går. Emil gör det utan tanke på att det kan vara farligt eller jobbigt, säger han.

Det är många föreställningar som ska klaras av fram till januari, när ridån går ner på Tempelriddaren för sista gången. Därför delar barnskådespelarna på rollerna. Även Karl Persson spelar Emil, och Ida görs av Doris Wretling och Lia Örnbom, fem och sju år gamla. För dem har scenkläderna varit viktiga för att hitta Idas karaktär.

– När vi har kläderna på oss känns vi som riktiga Idor, säger Doris Wretling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".