Karlstad

SET-undervisning kritiseras

"Välkommet att det granskas"
1:36 min

Det socialträningsprogram som används i Karlstads kommuns skolor har blivit skarpt kritiserat för att användas som terapi och inte undervisning. Skolverket utreder nu effekterna av programmet tillsammans med andra som används i landets skolor. Kritiken har dock inte lett till några förändringar inom Karlstads kommun.

Bo Thåqvist arbetar på Barn- och ungdomsförvaltningen och han välkomnar utredningen.

– Det är välkommet att de metoder vi använder granskas så att vi får en kvittens på att det vi gör är rätt. Vi har också ett samarbete med Karlstads universitet som i ett pågående projekt granskar hur våra barn i grundskolan mår.

SET betecknas som ett pedagogiskt program som går ut på att ge elever social och emotionell träning i syfte att utveckla deras sociala och emotionella kompetens. Programmet används i samtliga Karlstads kommuns skolor och just nu införs det i förskolorna.

Det som diskuterats är användandet av programmet på det som schemaläggs som livskunskapsundervisning, en undervisning som i dag Skolinspektionen granskar.

Stefan Gräsberg, arbetsmarknads och socialförvaltningen ingår i projektledningen.

– Personligen känner jag inte igen mig i den här kritiken och skulle det vara på det här viset så är det helt förkastligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".