Jesper Johansson (MP). Foto: Elma Pasalic Göransson/SR Värmland.

(MP) tar plats i landstinget

"Folkhälsoarbete kan ge lyckligare människor"
1:33 min

Idag hålls det första mötet med nya landstingsfullmäktige och därmed inleds samarbetet mellan Miljöpartiet och Värmlandsalliansen på allvar. Miljöpartiet gör också comeback på en politisk arena där man ser flera viktiga områden.

Miljöpartiets gruppledare, Jesper Johansson, vet vad han vill prioritera framöver.

– Man borde satsa mer på folkhälsoarbetet, där tror jag att man kan spara otroligt mycket, både pengar och lidande, få en friskare befolkning och bli lyckligare människor.

I begreppet folkhälsa inkluderar Jesper Johansson vår miljö, våra levnadsvanor och sådant som påverkar den psykiska hälsan.

Efter några intensiva månader av förberedelser kan nu det polistiska arbetet för Miljöpartiet i Landstinget slutligen ta fart. Och förväntningarna är höga. Hållbarhetstanken sammanfattar väl partiets ambitioner och enligt Jesper Johansson har debattklimatet hittills varit gott.

Förutom frågan om långsiktiga lösningar som tar hänsyn till både människan och naturen, kommer Miljöpartiet även driva frågor som helhetssyn inom vården, tillgänglighet och lika vård för alla.

Så här säger Jesper Johansson om det kommande samarbetet med Värmlandsalliansen:

– Vi får igenom mycket grön politik med dem. Det kanske har varit ovanligt i Värmland på senare tid, med samarbeten med de blå partierna, men sett över hela Sverige och över tid är det lika vanligt som att gå till vänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".