Töcksfors shoppingcenter är ett av många center som lockar norska kunder.Foto: Örjan Bengtzing/SR
Gränshandel

Norska pengar strömmar in i Sverige

De fyra senaste kvartalen har norrmännen spenderat 12 miljarder svenska kronor (10,5 miljarder norska kronor) på dagsturer till utlandet. Det är en ökning med nästan tre procent jämfört med de fyra tidigare kvartalen, uppger NRK Östfold.

Det mesta av pengarna hamnar i Sverige, främst i länen som gränsar till Norge. Siffrorna kommer från norska Statistisk sentralbyrå och visar inte bara ökad omsättning utan också ökat antal turer över gränsen. Antalet dagsturer steg från 6,3 miljoner till 6,5 miljoner.

Det finns även andra möjligheter att korsa gränsen och shoppa för norrmännen - i norr finns ju möjligheten att ta sig till Finland. Det helt dominerande resandet är dock riktat mot Sverige. Någon exakt fördelning finns inte i byråns granskning, underlaget bedöms som för svagt.

Även när det gäller omsättningen finns en felmarginal, enligt Statistisk sentralbyrå motsvarande två miljarder norska kronor, eller 2,28 miljarder svenska kronor.

Enligt NRK Östfold är den svenska vinsten på norrmännen betydande. Nordby shoppingcentrum söder om Svinesund med 110 butiker, väntas i år omsätta 3,7 miljarder kronor. 2004 var omsättningen 426 miljoner kronor. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".