Pappagruppsledare Tomas Ojala,Torben Tildeberg och Göran Skoog. Foto: Torsten Gabrielsson/SR
Landstinget

Pappagrupper allt vanligare

"Det är väldigt givande"
1:29 min

Pappagrupper blir allt vanligare i Värmland. Landstinget har efterlyst pappagruppsledare och nu utbildas fler för att möta behovet ute i länet.

Pappagrupper blir allt vanligare i Värmland, på ett och ett halvt år har antalet pappagruppsledare fördubblats från tio till tjugo. Nu är det bara ett fåtal värmländska kommuner som saknar pappagrupper.

– Vi har varit aktiva, säger Tomas Ojala, samordnande pappagruppsledare i Värmland. Vi ber personalen på barnavårdcentraler och barnmorskemottagningar att leta efter pappor som verkar vara sunda, som vill stötta andra blivande pappor eller nyblivna pappor.

Det är inte lika vanligt bland män att prata om att få barn, som det är bland kvinnor, därför finns det pappagrupper där blivande och nyblivna pappor får en chans att samtala med varandra och ställa frågor.

Torben Tildeberg och Göran Skoog har gått en endagsutbildning för att leda pappagrupper på sina hemorter, och de hade själv pappagruppsledare när de fick barn.

– Vid sista, tredje barnet, då gick jag i en sån här grupp själv och det var då jag blev intresserad och blev värvad sen som pappagruppsledare, säger Göran Skoog.

– Just att bara papporna samlas och inte pratar bara mammasaker, utan hur det är, vad är pappans roll, sånt pratar vi om, säger Torben Tildeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".