Foto: Kent Kauden/Scanpix
Vargjakt

Rekordmånga JO-anmäler skyddsjakten

1:27 min

Justitieombudsmannen, JO, har fått in rekordmånga anmälningar mot länstyrelsebesluten i Värmland och Gävleborg att tillåta skyddsjakt på varg. Antalet anmälningar har nu passerat 3 000.

Hittills har det kommit in 3 328 JO anmälningar vilket är rekord i antalet anmälningar. Ett par hundra anmälningar kommer från utlandet mot besluten att tillåta skyddsjakt på varg som togs förra hösten av länstyrelserna i Värmland och Gävleborg.

Alla anmälningar kommer att behandlas som ett ärende eftersom anmälningarna följer en och samma mall som ligger ute på internetsajten Facebook med rubriken "Protests against the continued hunting of Wolves in Sweden" och det finns även en svensk version.

En stor andel av anmälningarna kommer från invånare i andra länder än Sverige. I slutet på denna vecka eller nästa vecka kommer JO att fatta beslut om man kommer att granska frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista