Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Hammarö

Allvarlig kritik från Skolinspektionen

Skolinspektionen riktar allvarlig kritik mot Hammarö kommun för sin handläggning och utredning av elever inför att de börjat i särskolan. Man kräver nu att kommunen kompletterar eller gör nya utredningar.

Skolinspektionen har granskat ett urval av Hammarö kommuns utredningar inför mottagande i den obligatoriska särskolan. De granskade utredningarna rör 13 elever som i dag går i särskola i Hammarö.

Granskningen visar att flertalet av utredningarna har så allvarliga brister att de inte räcker för de bedömningar som kommunen måste göra innan ett barn börjar i särskolan. Skolinspektionen kräver därför att kommunen gör nya utredningar eller kompletterar underlaget samt fattar nya beslut i respektive ärende.

Kommunen måste också gå igenom alla sina övriga utredningar om elever som i dag går i särskolan. Skolinspektionen gör dock ingen bedömning av om någon av eleverna är felaktigt mottagna i särskolan. Den bedömningen måste kommunen själv göra.

Skolinspektionen har uppmanat kommunen att snarast kontakta de berörda elevernas vårdnadshavare och informera om hur man kommer att agera med anledning av kritiken.

Senast den 10 januari nästa år ska kommunen redovisa en plan för hur bristerna ska åtgärdas och senast den 30 maj ska man redovisa att man rättat till bristerna och också beskriva hur man fortsättningsvis ska se till att mottagande i särskolan är rättssäkert för barnen.

Granskningen är en del i en riktad tillsyn i 30 kommuner och utförs på uppdrag av regeringen i samarbete med Socialstyrelsen och allvarlig kritik riktas även mot Karlskoga kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista