Erik Bengtsson, lärare och medförfattare till boken om Sundstagymnasiets historia. Foto: Roy Malmborg/SR Värmland.
Karlstad

Sundstagymnasiet firar 50 med bok

1:41 min

Idag firas Sundstagymnasiet i Karlstad som fyller 50 år. En historik har skrivits och sammanställts av Lennart Wettmark och Erik Bengtsson och i den möter vi gamla elever, och så Beatles förstås...

Britt-Louise Åsbom-Kunze var elev under sextiotalet och är idag lärare på gymnasiet.

– Jämfört med 1960-talet när jag gick här så är det en väldigt stor öppenhet, det är högt i tak, säger hon.

– En fantastisk skola som jag arbetat på i 39 år, berättar Erik Bengtsson lärare. Vi har aldrig haft mobbing på den här skolan och jag tror det beror på den respekt lärare och elever visat varandra här på skolan.

Hösten 1960 invigdes Sundstagymnasiet i Karlstad ritat av en av dåtidens kända svenska arkitekter, David Helldéns. Tidigare hade han forgivit Malmö stadsteater och Sergels torg i Stockholm.

Men gymnasiet hade kunnat heta Gustaf Frödings gymnasium. I en omröstning blev det namnförslaget neröstat med en knapp majoritet sedan flera lärare tyckte att Gustaf Frödings leverna inte var någon bra förebild för ungdomen.

Och så har Beatles spelat i Sundstagymnasiets aula.

– När man berättar för gäster att på den här scenen har Beatles spelat, ja då faller dem i trans berättar Lennart Wettmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista