Efter år av problem

Landstinget på väg mot nytt system

It-chefen: ”Landstinget var en omogen kund”
1:36 min

Landstingets gemensamma vårdinformationssystem är nu på väg att genomföras, efter många år av problem. Just nu går genomförandet enligt plan och 2013 ska samtliga sjukhus och vårdcentraler i landstinget vara sammankopplade och kunna dela information om patienter.

– Det är stora och komplicerade projekt så det kommer alltid att vara friktion, däremot är vi inte alls i den situation vi var i tidigare, det är ett passerat kapitel, säger landstingets it-chef Peter Furster.

Han syftar på problemen som landstinget tidigare haft med systemet.

– Det största problemet var en omogen leverantör och framför allt att vi i landstinget var en omogen kund. Man sålde ett utvecklingsprojekt medan vi trodde att vi köpte ett färdigt system.

I dag finns det här vårdinformationssystemet i full drift i fyra landsting. I vårt landsting är tre av fem delar klara och färdigställandet beräknas ta ytterligare två till tre år. Men nu handlar det om den mänskliga faktorn.

– Det handlar om arbetssätt, att få gemensamma begrepp och termer och ha ett gemensamt synsätt, säger Peter Furster.

Enligt honom kommer systemet att ge en effektivare och säkrare vård.

– Skillnaden är att vi kommer att få ett system med samlad information som följer patienten och patientens väg genom vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".