Willy Osciansson. Foto: Andreas Ruuth/Sveriges Radio.
Munkfors

Energijägare lär ut spartips

1:33 min

För att lära sig spara energi nu när vintern kommit igång så håller Sveriges bäste energijägare Willy Ociansson utbildning för anställda Munkfors, Kil, Forshaga och Grums.

Idag är han på Klingevi ishall i Munkfors.

– Vi går runt i de kommunala fastigheterna och tittar om vi kan hitta några energislukande fel, säger energijägaren Willy Ociansson.

Det är byggnaden som helhet man tittar på eftersom det är ett system där både byggnadens klimatskal som isolering, väggar och tak intimt hänger ihop med installationer som fläktar, belysning och värmesystem.

Leif Nordkvist, teknisk chef i Munkfors ville att Willy Ociansson skulle komma till kommunen och undervisa eftersom han utsetts till årets energijägare i Sverige och att det inte finns någon bättre att få tag i.

– Utbildningen ska ge tekniker och fastighetsskötare i kommunen bättre inblick i energieffektivisering för att i slutänden spara pengar, säger Leif Nordkvist.

Som privatperson kan man titta över framför allt lampor som lyser mycket och byta till nya som finns idag och även se över saker som är i drift länge, som motorvärmare och se till att de inte går i onödan.

– Då kan man spara hemskt mycket pengar, för det är de små förbrukarna som är tända eller i drift jämt som har betydelse, avslutar Willy Ociansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista