Många berörda villaägare samlades på torsdagskvällen för att visa sitt missnöje över de nya tomträttshyrorna.
Karlstad

Lägre friköpspriser för tomträtter

1:03 min

Kommunstyrelsen i Karlstad sa i eftermiddags ja till teknik- och fastighetsnämndens förslag att ändra modellen för beräkningen av tomträttspriser. Maria Rundberget, talesperson för Nätverket för tomträttsinnehavare i Karlstad är både nöjd och missnöjd.

Det nya förslaget innebär att friköpspriset ska vara 50 procent av tomtens marktaxeringsvärde utan några avdrag eller tillägg från och med 1 augusti 2012. Kommunfullmäktige fattar beslut den 9 december.

Kommunen har fått kritik för att inte ha informerat tomträttshavarna om vad som gäller och kommunen lovar nu att det ska bli bättre. Information kommer alltid att finnas på kommunens webbplats men man jobbar även med att ta fram ytterligare material.

Tidigare har kommunen haft en komplicerad modell för att räkna ut friköpspriset för tomträtter där kommunen har gjort avdrag från taxeringsvärdet för trädgård och vatten- och avloppsanläggningar samt avdrag/tillägg beroende på hur många år man har kvar på sin avgäldsperiod.

Det nya förslaget innebär att friköpspriset ska vara 50 procent av tomtens marktaxeringsvärde utan några avdrag eller tillägg från och med 1 augusti 2012. En uppräkning tillkommer för år mellanliggande taxeringsår för att bättre återspegla tomtens värdeutveckling.

Skatteverket bestämmer marktaxeringsvärdet var tredje år så för att friköpspriset ska återspegla det verkliga värdet på tomten ska kommunen räkna upp priset för år mellanliggande taxeringsår med förändringen av konsumentprisindex för föregående år. På det här sättet minskar även risken för chockhöjningar.

– Med hjälp av konsumentprisindex kommer vi närmare värdet på tomten men vi kan aldrig utesluta större värdeförändringar, förklarar Per-Inge Lidén (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

I samband med förändringen av friköpspriset av tomträtter föreslår teknik- och fastighetsnämnden till kommunfullmäktige att även förändra prissättningen av tomträttens hyra, den så kallade avgälden. När kommunen sätter avgälden utgår man även här från marktaxeringsvärdet och gör avdrag för trädgårds-, vatten-, och avloppsanläggningar eftersom det är investeringar som tomträttsinnehavaren står för själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista