Peter Landmark, chef för flygplatsen i Karlstad. Foto: Torsten Gabrielsson/SR Värmland
Karlstad

Kommunen tar över flygplatsen

Peter Landmark: ”Ägandet blir mer lokalt”
1:30 min

Idag tar Karlstads kommun över flygplatsen i Karlstad efter Swedavia. Ägandet av flygplatsen kommer nu närmare värmlänningarna och dess inriktning kan bestämmas på regional nivå, menar flygplatschef Peter Landmark.

För resenärerna innebär ägarbytet ingen större skillnad, det handlar mest om att flygplatsen tapetseras om och byter skyltar. Däremot har ägarbytet inneburit en stor teknisk förändring.

– Man kan i stort sett säga att man rycker ut den statliga kontakten, med system och presentation, och sen sätter man i pluggen från de nya ägarna och så ska den tekniken fungera över en natt, säger flygplatschef Peter Landmark.

Det är ännu oklart hur mycket de övriga kommunerna i länet kommer att bidra med till finansieringen av flygplatsen. Det är en diskussion som nu pågår mellan kommunerna och Region Värmland. Fram till första december 2011 betalar staten hela kostnaden för flygplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".