Kristinehamn

Många riskerar avstängd el

Allt fler invånare i Kristinehamn hamnar i akuta ekonomiska situationer och får sin elleverans avstängd. Det menar budget- och skuldrådgivare Carina Johansson på Kristinehamns konsumentrådgivning.

Även handläggarna på socialförvaltningen upplever att fler hört av sig akut för att elen i deras hem blivit avstängd. Under de senaste tre månaderna har minst 250 hot om avstängning kommit till socialtjänstens kännedom.

– Det får alltid tråkiga följder om man inte har kontroll på aktuella räkningar. Det blir ju dyrare att bli efter med sina betalningar på grund av påminnelse och inkassoavgifter och i de flesta fall riskerar man en så kallad betalningsanmärkning om ärendet går till Kronofogdemyndigheten och inte betalas efter betalningsföreläggandet. Och betalar du inte din hyra eller el får det ännu allvarligare konsekvenser, då du dessutom riskerar att bli av med ditt boende eller att få elen avstängd, säger Carina Johansson.

Carina har ett par tips för att undvika att situationen går så långt:

· Så se till att ta kontroll över aktuella fakturor och utgifter

· Prioritera vad du absolut inte får missa.

· Ta kontakt med fordringsägaren om en uppgörelse om du inte klarar av hela kostnaden innevarande månad.

· Blunda aldrig för räkningarna då det kan få stora konsekvenser. En liten räkning kan snabbt bli en stor skuld!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".