1 av 2
Lotta Stavvik. Foto:Bengt Höglind/SR Värmland
2 av 2
Johan Johansson är en 40 kockar på Nobelmiddagen. Foto: Per Berg/Sveriges Radio.

Värmlänningar på hedersuppdrag

"Det är ett hedersuppdrag"
1:27 min

Landshövding Eva Erikssons serveringspersonal Camilla Wahlberg, Marita Rundell-Wiklund och Lotta Stavvik har blivit uttagna att vara med och servera de ca 1 300 gästerna på årets Nobelbankett., Kocken Johan Johansson, som till vardags är kökschef på Plaza i Karlstad, är också utsedd att vara med.

Förra veckan genomförde servitriserna en provservering på en tillställning som Karolinska Institutet arrangerade med många gäster.

--Det blev en överraskning att det var så många som 680 gäster den kvällen och det var häftigt, säger Lotta Stavvik.

Än har de tre inte fått så mycket information, mer än att de ska vara på plats klockan 13.00 på fredag så nu gäller det att förbereda sig.

– Jag får väl träna på det här med fatservering, avslutar Lotta Stavvik

Värmland representeras under Nobelmiddagen också av kocken Johan Johansson, och det är andra gången han är med.

– Första året var det stort och nu andra året är det ännu större, säger han.

Skillnaden mot att stå i ett restaurangkök är stor eftersom det är så otroligt många kockar som är inblandade.

– Logistiken är väldigt, väldigt viktig och man förstår inte hur allt ska gå ihop när man stiger in i Stadshuset. Det är trots allt mellan 1 300 och
1 500 tallrikar som ska ut exakt på minuten, säger Johan Johansson.

– Det är svårt att toppa Nobelmiddagen för det är ett hedersuppdrag och den största middagen man kan laga i Sverige, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".