Anna Janssons bok Riddarnas kamp utspelar sig i Visby. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
Bokbryggan

Klurigt i Riddarnas kamp

"Jag blev lite rörd"
1:24 min

Deckarförfattaren Anna Jansson besökte Karlstad i veckan, för att berätta om sin barnbok Riddarnas kamp. Boken utspelar sig under medeltidsveckan i Visby och har valts ut av Bokbryggan för att användas i undervisningen i för- och grundskolan.

Värmlands museum har förvandlats till en medeltida marknadsplats inför författaren Anna Janssons besök, då hon ska träffa pedagoger och lärare inom för- och grundskolan för att tala om sin bok Riddarnas kamp. Boken är utvald av Bokbryggan och ska användas i undervisningen för att stimulera barnens språkutveckling. På köpet får barnen lära sig om medeltiden och hur det var att leva då.

På museet kryper några tygråttor upp för ett torgstånd och vimpelgirlanger ramar in handelsplatsen. Bibliotikarien Christina Neu och Mona-Lenah Nordberg på barn- och ungdomsförvaltningen har jobbat hårt med det här projektet och har gjort sitt allra bästa för att skapa den rätta stämningen. Självklart har alla medeltida kläder, även Anna Jansson har fått en medeltidsklänning dagen till ära.

– Jag är lite rörd nästan, för de har lagt ner ett så fantastiskt arbete. Och jag känner det lekiga i det här. Var jag ett barn så skulle jag tycka att det här var oerhört spännande, säger Anna Jansson.

Anna Janssons barnböcker handlar om den klurige pojken och detektiven Emil Wern, son till polisen Maria Wern, som är huvudperson i författarens vuxendeckare. Även Emil finns med i vuxenböckerna, men där fick han ett för litet utrymme tycker Anna, så därför föddes iden att han skulle få en helt egen deckarserie. Men att berättelserna om Emil skulle kunna bli så mycket mer än bara böcker, har hon under skrivandet inte haft en tanke på.

– När jag skriver berättelsen, då är jag bara med Emil och tänker inte ett dugg på vad som kan hända sen, att boken skulle kunna användas i skolan eller så. Men nu efteråt när jag ser allt som de har gjort med boken så blir jag helt fascinerad, säger Anna Jansson och ler stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".