Överläkare Eva Mogard. Foto: Andreas Norinder/SR
Internationella aidsdagen

Många fördomar om aids och HIV

"Det är ingen bögsjukdom"
1:11 min

I dag är det den internationella aidsdagen. Överläkare Eva Mogard på Centralsjukhusets infektionsklinik säger att det fortfarande finns många fördomar om sjukdomen. 

I dag är det den internationella aidsdagen. Årets fokus var att öka kunskaperna om sjukdomen och de felaktiga fördomarna om aids och HIV.

– Man kan inte se på någon person om den har HIV eller inte , säger Eva Mogard, överläkare på infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.

Det är det andra året på rad som World Aids Day, internationella aidsdagen, har fokus på fördomar samt även diskriminering.

Under dagen fanns personal från Landstinget i Värmland på plats i Mitt i city i Karlstad för att informera och svara på frågor om aids och HIV.

– Vi har en informationsskrift där det står kort om HIV och framförallt vart man kan gå och testa sig, berättar Eva Mogard.

Ifjol anmäldes 486 fall av HIV till Smittskyddsinstitutet, en ökning med nästan åtta procent jämfört med 2008. Enligt Landstinget lever cirka 85 personer med HIV i Värmland.

– Den vanligaste smittan i världen är hetrosexuell smitta och vem som helst utav oss kan han den, säger Eva Mogard, läkare på infektionskliniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".