Foto: Fabrice Coffrini/scanpix
Varg

Ställer sig bakom förslaget

1:35 min

Svenska jägareförbundet tycker förslaget om inplantering av varg är bra, eftersom det kan bidra till att hålla vargstammen nere.

Svenska jägareförbundet ställer sig positivt till den nya vargutredningen som presenterades igår och lämnades över till regeringen av Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt.

Enligt förslaget kan vargstammen förstärkas genom inplantering av både vuxna vargar och valpar. Vargarna kan tas från Finland eller Norge, och valpar skulle kunna tas från en svensk djurpark, enligt de tre myndigheterna.

– Utifrån det förslag som fanns, så tycker jag att det är ett ganska bra förslag, säger Gunnar Glöersen på Svenska jägareförbundet.

Men Naturskyddsföreningen ställer sig starkt kritisk till förslaget att ta valpar från svenska djurparker och plantera ut i lyor, redan i vår.

– Nu har man ju inte bestämt ännu när det ska ske, bara att det ska ske före 2014. Men naturvårdsorganisationerna är ju kritiska till allt som innebär att man inte får en ökande vargstam. Men för oss handlar det om en rovdjurspolitik som innebär att vi får färre vargar på sikt och det är där vargflytten kommer in. Vi föreslog redan 2009 tillsammans med fem andra organisationer att flyttning av varg kan vara en väg att hålla färre vargar än vi annars skulle göra. Vår utgångspunkt är hela tiden att vi vill ha så få vargar som möjligt, men att de vargarna ska vara friska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista