1 av 3
Möjlig farkost för kollektivtrafikresenärer i Karlstad om några år.
2 av 3
Det nya kollektivtrafikstråket är planerat att dras från Bergvik till universitetet. Klicka på bilden så ser du hela sträckningen tydligare.
3 av 3
En möjlig framtida investering för Karlstadsbuss.
Karlstad

Ny snabbusslinje planeras

"Bussen ska bara stanna på hållplatserna"
1:35 min

Karlstads kommun fick i veckan beskedet att man får 2,1 miljoner kr till planering av ett kollektivtrafikstråk mellan Bergvik och universitetet. Pengarna har man fått från Delegationen för Hållbara Städer.

--Det blir som en spårvagn eller tunnelbana, fast med bussar. Och så ser man till att utforma det här på ett estetiskt attraktivt sätt, så att det smälter in i de miljöer man passerar, säger Robert Sahlberg som är projektledare på Karlstadsbuss.

För att öka resandet med kollektivtrafiken måste det vara smidigt och snabbt att resa, och det här är ett led i det arbetet, enligt Robert Sahlberg.

Karlstadsbuss driver sedan ett år tillbaka en förstudie finansierad av Vinnova om framtidens kollektivtrafik i Karlstad. Förstudien har visat att det finns potential i Karlstad för ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom hela tätorten.

Hur man ska lösa det rent praktiskt är inte klart än. Det kan bli fråga om olika lösningar på olika delsträckor, till exempel egna bussfiler och att bussen går under gjord på vissa ställen.

– Målet är att bussen inte ska behöva stanna mer än på hållplatsen, säger Robert Sahlberg.

Stråket blir som en "spårvagn utan spår" och binder samman viktiga målpunkter, arbetsplatser, service och bostadsområden från Bergvik i väster via Grundviken och Zakrisdal, sjukhuset, centrum, Rud, Kroppkärr och Kronoparken till Universitetet samt Välsvikens tåghållplats i öster. Stråket blir 15 kilometer långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".