En kvarts försening på kvällen påverkar avgångstiderna morgonen därefter. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Tågkaoset

Tight tidschema ger förseningar

"SJ vill bryta mot reglerna"
1:27 min

SJ har så små marginaler i sina arbetstidscheman för Stockholmstågen att drygt 15 minuters försening på kvällståget, ger en försening på morgontåget. Personalen måste nämligen ha tillräckligt lång nattvila.

– Man försöker tyvärr att ligga på personalen att bryta mot den här regeln, säger Niclas Ylander fackföreningen SEKO.

I arbetstidslagen 13 § står: Alla arbetstagare skall ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om tjugofyra timmar (dygnsvila). Avvikelse får göras tillfälligtvis, om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren, under förutsättning att arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet.

Det här har fackföreningarna rätt att förhandla ner till 8 timmar och det har också gjorts över hela landet med SJ som motpart. Men det räcker med en liten försening i Hallsberg på väg mot Arvika på kvällen för att morgontåget ska försenas.

Men trots kritik från fackförbundet SEKO så tycker SJ att det fungerar bra med personalens nattvila.

– Med den tidtabell som ligger nu så klarar vi 95 procent av alla förseningar med det här upplägget, säger Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör SJ.

– Jag kan inte svara på bara några vinterveckor, men under året är det bara fem av 100 avgångar som varit försenade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".