Mats Sjöstrand, statens utredare i regionfrågan. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Staten kan ta över regionfrågan

1:30 min

Före sommaren måste Värmlandspolitikerna ta ett beslut om viken region Värmland ska tillhöra 2015. Kommer man inte överens kan beslutet hamna hos staten. Det menar Mats Sjöstrand som är statens utredare i regionfrågan.

– De har ju lite tid på sig att komma in med en ansökan till regeringen. Om man vill bilda en region ska man visa att både Värmland och Västra Götaland har fördel av det, säger Mats Sjöstrand.

Vad händer om det inte kommer något förslag?

– Då fortsätter jag jobba med staten, och kommer att lägga ett förslag i slutet av 2012.

Trots splittringen tror Thomas Riste, socialdemokratisk ordförande i Region Värmland, att frågan kommer att lösas före sommaren.

– Vi har ju kommit väldigt långt i diskussionerna med Västra Götaland. Men inget är självklart och man är rädd för att fatta ett felaktigt beslut, säger han.

Moderaterna är splittrade i frågan, men en majoritet tycker att Värmland ska fortsätta vara Värmland, enligt regionrådet Göran Nilsson.

– Var vi landar vet jag inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista