Varg härjar bland norska får

Vargdebatten har tagit ny fart i Norge vid den svenska gränsen. Fårägarna har släppt ut sina får på fritt bete och på bara några dagar har får och lamm angripits flera gånger av varg. Men trots detta har fårägarna fått avslag på sin begäran om skyddsjakt. Och en av huvudfrågorna är om det är varg från svenska Bograngen som gjort norgebesök.

För någon vecka sen beslöt det norska Stortinget om sträckningen av rovdjurszonen i Norge. Inom rovdjurszonen ska vargen tillåtas bilda familjegrupper och tre-fyra vargpar som kan väntas valpa i år har identifierats. Dessutom har man följt den GPS-utrustade hannen från Bograngen, vars revir sträcker sig en bit in i Grue kommun.
Och där - i Grue kommun - har fårägarna släppt ut hundratals får på fritt bete. Och i slutet av veckan har fårägarna tvingats konstatera flera vargangrepp där frigående får och lamm har dödats av varg. Fårfarmarna hävdar bland annat att det inte finns tillgång till inhägnade områden, som skyddar mot vargangrepp. Nu är risken uppenbar att fårägarna kommer att använda sig av lagstiftningens nödvärnsparagrafer - en naturlig reaktion när beslut tas över huvudet på vanligt folk, säger fårbonden Arne Sund i Grue till tidningen Glåmdalen.
Hittills i år är det ovanligt många fårägare i Grue som anmält vargangrepp och det antas bland annat bero på att Bograngenvargarna har flyttat en bit söderut och etablerat ett revir som sträcker sig in i Grue kommun. Igår hölls ett krismöte i Kirkenär , med länsmyndigheterna i Hedmark, för att finna en lösning på problemen för fårägarna. Och tills en lösning presenterats kommer det att finnas många välbeväpnade fårägare ut i markerna, tror Arne Sund i Grue.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".