Kommunal tjänsteman inför rätta, misstänkt för svartjobb

I går hölls rättegång mot en kommunal tjänsteman i Karlstad som var instämd, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, sin arbetsgivare Karlstads Kommun.

Tjänstemannen har arbetat i 37 år åt kommunen, under senare år som samordnare och ansvarig när kommunalt vatten ansluts. Han anklagas av åklagaren för att ha föreslagit att 15.000 kronor skulle betalas utan kvitto av en villaägare för arbeten i samband med en inkoppling. Den åtalade skulle därigenom ha missbrukat en viktig förtroendeställning och dessutom åsamkat kommunen skada på 40.000 kronor för uteblivna inkomster för utfört arbete. Tjänstemannen tillbakavisade anklagelserna och sa att de 15000 kronorna skulle vara svarta pengar, som han inte ville ha något att göra med. De utgjorde ersättning för ett arbete som någon annan utfört i samband med vatteninstallationen. Tjänstemannens försvarare sa också att kommunen hade skyldighet att utföra en stor del av både vatten och avloppsinstallationerna och ansåg inte att kommunen lidit någon ekonomisk förlust i samband med att arbetena utfördes under hösten 2002.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".