Anmälan efter försenad operation

Nu ska rutinerna för intensivvården inom landstinget ses över. Anledningen är en händelse förra året då en kvinna fick köras från Torsby till Uppsala eftersom att det var fullbelagt i Karlstad. Händelsen är anmäld till socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Det var i november förra året som kvinnan, som är i 35-årsåldern, besökte sjukhuset i Torsby med svåra magsmärtor. Diagnosen blev att hon behövde snar operation, men eftersom invensivvårdsplatserna med respiratorvård var fullbelagda både i Karlstad och Örebro fick hon köras till Uppsala. Tillståndet för kvinnan var allvarligt och eftersom att vädret inte tillät hellikopterfärd hann hon bli mycket dålig under färden mellan Torsby och Uppsala. Hon fick opereras flera gånger och har fortfarande problem efter den sena operationen.

Landstinget, som är skyldiga att anmäla händelser där patienter utsatts för risk för skada, har nu anmält det hela till Socialstyrelsen, enligt Lex Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista