Vinterkylan

Villaägare bör kolla vattenmätaren

1:11 min

Tänk på vattenmätaren innan du åker bort över julhelgen! Den uppmaningen ger Karlstads kommun till villaägare efter att ett antal vattenmätare frusit sönder.

Tänk på vattenmätaren innan du åker bort över julhelgen. Den uppmaningen ger Karlstads kommun till villaägare sedan ett antal vattenmätare frusit sönder den senaste tiden. Blir det kallt behövs värme i utrymmet där den sitter.

– Det är ju glaset som går sönder i första hand. Risken är ju sedan om det blir lenväder, då är det rakt ut för vattnet när isen tinat, säger Per-Åke Nilsson på Teknik och Fastighetsnämnden.

Ansvaret för vattenmätaren har fastighetsägaren och fryser den sönder så tar kommunen ut 1 250 kronor för att sätta dit en ny. Men det finns ingen vinst i affären för kommunen. Men det kan bli ännu besvärligare.

– Har det varit ordentligt kallt och frusit till rejält, så kan även vattenledningen ha frusit sönder. Då kan det bli betydligt besvärligare att laga både rör och mätare. Se till så det finns värme så det inte blir minusgrader var mätaren sitter, råder Per-Åke Nilsson.