Karlstad

Karlstads stift tappar minst i landet

1:14 min

Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar, men Karlstads stift är faktiskt bäst i landet på att behålla sina. Det visar ny verksamhetsstatistik.

– Förmodligen är det så att människor i Karlstads stift värnar om sin kyrka på ett annat sätt. Och det kanske beror på den här närheten som finns i de lite mindre sammanhangen, jämför med hur det ser ut i storstäderna, säger Torgny Lindén som är stiftsinformatör på Karlstads stift.

Ekonomiska skäl
Bland befolkningen i Karlstads stift tillhör 80 procent Svenska kyrkan, vilket är betydligt bättre än för Sverige i sin helhet där siffran är 70 procent. Ett dystert besked som visar att kyrkan fortfarande har ett stort medlemstapp.

--Det kan ju vara olika anledningar. Det kan vara att man inte känner någon samhörighet eller att det är någonting som man är besviken över, säger Torgny Lindén.

Många går också ur av ekonomiska skäl. Vanligast är män i yngre medelåldern med hög inkomst.

– Det kan bero på att de kanske inte har någon speciell relationen till kyrkan. De funderar över varför de ska vara med i kyrkan och varför de ska betala pengar, säger Torgny Lindén.