Uppsala

Jubileumsåret snart slut för Värmlands nation

1:28 min

Värmlands Nation i Uppsala har under 2010 firat stort att det är 350 år sedan nationen grundades. Att det råkade inträffa under samma år som kårobligatoriet avskaffades har varit till fördel för nationen.Trots att nationen startades som ett andra hem för utflyttade värmlänningar, är det inte riktigt så det fungerar idag.

– Värmlands Nation är en familj skulle jag vilja svara, men om man ska hålla sig till fakta så är det en studentförening i Uppsala, säger Magdalena Söderlind.

Måste man vara från Värmland för att gå med i nationen?

– Förr i tiden var det så, men inte längre. Jag är till exempel från Uppsala.

Det är alltså inte bara värmlänningar som går med i Värmlands Nation, men några finns det ändå. Martin Andersson kommer från Arvika och har varit medlem i nationen i flera år, och han tror ändå att det är ett naturligt steg för värmlänningar som flyttar till Uppsala att gå med i just Värmlands.

– Det blir som så ofta när man är hemifrån att man nästan blir lite mer värmländsk här, säger Martin Andersson.

Värmlands Nation har idag ungefär 2700 medlemmar, och räknar år 1660 som det år då nationen grundades, även om bevis finns för att värmlänningar organiserat sig i staden redan på 1500-talet. Men nationslivet var inget som uppskattades från universitets håll, berättar Magdalena Söderlind.

– Man förbjöd nationerna, men märkte att studenterna slogs med värja och drack öl i alla fall. Då tog man till ett knep; man gjorde det obligatoriskt att vara med i en nation.

350-årsjubileét har firats under hela 2010 med pompa och ståt, bland annat har man haft jubileumsbal på Uppsala slott, konsert med värmländska gästartister samt haft Värmländska Akademien på besök. Och Magdalena Söderlind, som haft mycket att stå i under sitt år som nationens högsta höns, är nöjd med firandet.

– Det har varit fantastiskt att få vara med och sätta Värmlands Nation på kartan. Dessutom är det ju samma år som kår- och nationsobligatoriet gick i graven. Det sammanföll väldigt lyckligt att vi kunde visa upp oss under samma år.

Hur har det påverkat er att kårobligatoriet har försvunnit?

– Inte alls faktiskt. Vi har skrivit in fler nya medlemmar än någonsin tidigare i år och ligger på ett stadigt medlemsantal.