Ingen vargjakt i vinter

Det blir ingen vargjakt i Värmland denna vinter heller. Naturvårdsverket har sagt nej till en ansökan från Jägareförbundet och LRF om att få skjuta två vargar i Värmland.
Enligt Naturvårdsverket finns det i dagsläget inte tillräckliga skäl för att minska vargstammen. Det kan bara tillåtas om enstaka vargar orsakar allvarliga skador och några sådana incidenter har inte inrapporterats. Naturvårdsverket pekar också på att vargstammen, som omfattar uppemot 100 djur i Sverige och angränsande delar av Norge, inte ökat det senaste året - det beror främst på omfattande jakt i Norge. Dessutom har regering och riksdag nyligen beslutat om ett första etappmål för den svenska stammen på omkring 200 vargar. I dagsläget har vi inte ens nått halvvägs till den summan, påpekar verket. Jägareförbundet har regelbundet ansökt om skyddsjakt på varg de senaste åren, hittills har det alltid blivit avslag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".