Värmlands tingsrätt. Foto Roy Malmborg
Karlstad

Johansson kan förlora domstolsuppdrag

1:15 min

Även Värmlands tingsrätt tänker nu utreda om sverigedemokraten Erik T Johansson har antisemitiska åsikter. Något som hans parti undersöker, för att avgöra om han ska uteslutas ur Sverigedemokraterna. Erik T Johansson är nämndeman i tingsrätten och om uppgifterna om hans åsikter stämmer, får han inte fortsätta i domstolen, säger Lars Holmgård som är tillförordnad lagman.

– Man kan ju inte vara nämndeman om man har en åsikt som är skadlig för rättsväsendet. Som gör att hela anseendet för rättsskipningen kan skadas, säger Lars Holmgård.

Men han understryker att han ännu inte vet hur det ligger till i fallet med Erik T Johansson, och att han bara uttalar sig generellt. Och nu ska den sverigedemokratiske politikern få en chans att förklara sig för Värmlands tingsrätt.

– Jag har skrivit och bett om hans kommentarer till det hela, säger Lars Holmgård.

Nämndemän nomineras av partierna och utses sedan av kommunfullmäktige. Någon bakgrundskoll görs inte från domstolarnas sida. Om en person visar sig vara olämplig får han eller hon sluta, men Lars Holmgård tror inte att en person med odemokratiska åsikter egentligen skulle kunna påverka hur en dom slutligen faller.

– En nämndeman dömer ju aldrig ensam. I ett brottsmål är det en juristdomare och tre nämndemän som dömer och det betyder att en person med extrema åsikter skulle bli nedröstad. Så det påverkar ju inte på det sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista