Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Vargjakten

Första vargobduktionerna klara

1:32 min

Resultaten från de första obduktionerna vid årets licensjakt på varg börjar bli klara. Biträdande stadsveterinär Erik Ågren säger att vargjägarna i år blivit bättre skyttar.

Trots att årets licensjakt på varg ännu inte är avslutad börjar man vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, nu få resultat från de obduktioner man hittills kunnat göra på dom skjutna vargar man fått in. Och bland annat verkar det som om vargjägarna i år blivit bättre skyttar.

– Ja de flesta ser ganska välskjutna ut, med vissa undantag kanske. Förra året fanns det inte den form av rekommendation som det finns i år, så det är svårt att jämföra mellan åren. Men de som är skjutna i år är skjutna på ett bättre sätt. Det säger Erik Ågren, som är sektionschef och biträdande stadsveterinär vid SVA.

– Så överlag har jägarna skött sig bättre, fortsätter Erik Ågren.

SVA kan också konstatera att av årets skjutna vargar så är flertalet friska, och så finns det några med lite åldersförändringar så som slitage på tänder och ledskador.

– Vi har haft sådana som är födda 2010 och även klart äldre djur och även några som är yngre vuxna, så det är hela skalan.

Man har också letat efter inavelsproblem och sjukdomstecken på vargarna, och där har man hittat en som visat tecken på fel.

– Den vargen hade en testikel som låg kvar i buken och det är något som har beskrivits förut hos varg, så det är inte förvånande.

- Men det är ett tecken på något som kan nedärvas och ge problem, säger Erik Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista