SJ:s verkställande direktör Jan Forsberg. Foto: Jenni Jansson/SR
Tågproblemen

SJ:s vd lovar minska tågförseningarna

1:32 min

SJ:s vd Jan Forsberg var idag på besök i Karlstad för att träffa näringslivet i regionen. Forsberg sa att 2010 var ett år han helst vill glömma.

– Jag stack ut huvudet i våras och sa att jag ser fram emot en likadan vinter igen men vad jag inte visste då var att vi skulle vara korta på fordonsresurser med anledning av de två tågolyckor som vi hade.

Men när man vet att det ska komma snö, varför går det inte att förbereda och förutse de problem som kan bli?

– Det går det ju naturligtvis att göra. Nu är det så att Trafikverket som underhåller spåren och ska hålla dem farbara behöver bli snabbare att berätta vilka spår kommer vi att koncentrera oss på och vilka kommer vi att lämna därhän tills vi har röjt de viktigaste delarna.

Hur ska ni få tillbaka resenärernas förtroende?

– Genom att visa att vi kan leverera oaktat vilket väder det är.

I december var nästan 30 procent av persontrafiken med tåg i Sverige försenad enligt statistik från Trafikverket där alla tågbolag, inklusive SJ ingår. Från resenärer på järnvägsstationen i Karlstad får tågtrafiken blandade omdömen.

– Värmlandstrafiken har fungerat bra, men SJ dåligt, säger Joakim Levin.

– När jag åker tåg brukar det fungera jättebra. Men det som var förra vintern och även varit nu det är kanske inte acceptabelt för det verkar som att underhållet inte funkat alls, säger Kerstin Wramstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista