Karlstad

Tomträttsfrågan fortfarande olöst

0:52 min

Tvisten om tomträtterna i Karlstad går vidare och nästa vecka väntas kommunstyrelsen ge sitt svar på anklagelserna om att avtalet om friköp av tomterna är olagligt.

Kommunfullmäktiges beslut i december innebar att tomträttshavare skulle kunna köpa loss sina tomrätter till 40 procent av 2009 års marktaxeringvärde, från årsskiftet fram till sista juli 2012. Därefter ska friköpspriset vara 50 procent.

Men det överklagades med argumenten att beslutet gynnar vissa tomträttshavare på ett otillbörligt sätt. Då stoppade Förvaltningsrätten tillsvidare möjligheten att friköpa tomterna till den nya rabatten.

Nu ska alltså kommunen yttra sig, och tjänstemännen anser att man inte gynnar enskilda och hänvisar till liknande lösningar i andra delar av landet som har godkänts av regeringsrätten.

Att priset för tomträtterna skulle vara för lågt är också svårt att slå fast, eftersom det inte går att hitta ett marknadsvärde på tomträtter, hävdar kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista