Erik Ågren tillsammans med en kollega på SVA obducerar en av de skjutna vargarna i årets vargjakt. Foto: Cathrin Reth/SR
Vargjakten

Nya vargobduktioner idag

1:26 min

På Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala fortsätter obduktionerna av dom vargar som skjutits hittills under årets jakt.

Proverna som tas från vargarna kommer att sparas i en vävnadsbank för framtiden. Och när veterinärerna är klara med kropparna skickas de till riksmuseet.

– Här har vi en vargtik som är skjuten rakt genom bröstet, rakt från sidan. Vi plockar ut alla inre organ som vi lägger på bordet här, och tittar på mag-tarmkanalen. Vi ser vad de har ätit för någonting och sedan börjar vi ta prover för olika paracytologiska undersökningar och till framtida forskning, berättar statsveterinär Erik Ågren.

Förra året saknades ju vissa delar som svansar, tår och testiklar. Nu ska de finnas med och ni kan undersöka intakta djur, har ni hittat några sjukdomar?

– Ja vi har hittat enstaka förändringar, dels äldre skador och dels har vi hittat ett överbett, ett kraftigt överbett som är onormalt och en hane som hade en testikel kvar i buken.

Överbettet och testikeln som har växt fel kan vara tecken på inavel. Men det är för tidigt att säga säkert ännu. Mer tydligt är då det tecken på skabb som den varghona har som ännu inte har blivit flådd. Statsveterinär Henrik Ulhorn berättar.

– Det ser man framförallt här på benen, att den är mörkfärgad och har dåligt med päls på många ställen och tittar man noga på nära håll kan man se små sår i skinnet.

Vad kan det betyda?

– En del kan bli väldigt dåliga och till och med dö av det. Alltså det ger en kraftig hudinfektion och det kan sprida sig över hela kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista