Martina Anlér och Hakim Alipour från Röda korset. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio.

"Från läxhjälp till kompisverksamhet"

1:29 min

Röda Korskretsarna i Forshaga och Karlstad får idag besök av Martina Anlér, ordförande i Röda Korsets Ungdomsförbund.

Tillsammans med Hakim Alipour, som är vice ordförande i Karlstads Röda Korskrets, berättade hon i morgonradion om varför hon tror att man väljer just Röda Korset när man vill engagera sig.

– Unga kommer till oss och vill göra saker för Sverige, för för världen, så jag tycker inte att det är svårt, jag tycker att det är engagerande och roligt att vi har en väldigt bred verksamhet. Vi gör allting från läxhjälp till kompisverksamhet för ensamkommande flyktingbarn, arbete för hållbar utveckling och rättvisemärkt kaffe. Det går att hitta någonting för alla och det går att hitta på någonting eget också om man känner att det är någonting annat som behövs.

Hakim, varför engagerade du dig i Röda Korset?

– Jag tycker att det är viktigt att engagera sig på grund av att det finns mycket att göra även här i Sverige, det är ett väldigt utvecklat land men det finns ändå mycket att göra. Jag vet ju själv att där jag kommer ifrån så fick vi hjälp av Röda Korset, först och främst med mat och mycket annat, då bodde jag på ett flyktingsläger i Irak. Man tror inte att Röda Korset gör något bra, det är ju mycket negativt som kommer ut i media, men de gör mycket fantastiskt och jag är en av de människorna som kan bekräfta det. Jag tycker att jag ska ge tillbaka av mitt engagemang här i Sverige.

Hur använder du dig av dina erfarenheter från flyktinglägret och den tiden där, hur kan du omsätta det i något vettigt här i Sverige?

– Jag vet hur det känns att vara flykting, jag vet hur hemskt det är att vara fattig, brist på mat, vatten och varför en person flyr till Sverige. Det är inte för att man kommer till Sverige för att sola eller att det är vädret som lockar hit folk. Det är på grund av att man vill ha skydd och säkerhet. Då har jag förståelse för varför folk kommer hit och dessa kunskaper använder jag, säger Hakim Alipour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista