1 av 2
Rebecka Engström läser omvårdnadsprogrammet på Stjernskolan i Torsby. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 2
En tävlande som försöker ställa rätt diagnos. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio Värmland.

Tävling i omvårdnad för elever på gymnasiet

1:37 min

VM i Omvårdnad arrangeras i Torsby idag. Där får studenter på omvårdnadsprogrammet runt om i Värmland tävla och visa upp sina kunskaper i att bland annat ställa diagnoser.

Det är några elever på Stjernskolans gymnasium i Torsby som arrangerar mästerskapet och en av eleverna är Rebecka Engström.

– Det är ett projektarbete. Förra året var vi nere på det stora SM:et i Karlstad. Det blir regionalt, sen går det ut i Sverige och den som vinner där får tävla ute i världen. Det görs varje år, och nu när vi hoppat upp en årskull så ville vi väldigt gärna vara med så vi tänkte att, vi fixar ett eget. Så det har vi gjort nu hela hösten.

Har det varit mycket och arrangera, eller?

– Det har ju tagit väldigt mycket tid, senaste veckorna har vi nästan behövt skippa i stort sett alla lektioner för att anordna det här.

Men eran egen skola är inte med. De som är med är Arvika, Hammarö, Kristinehamn och Hagfors, men Stjernskolan är inte med?

– Nej, vi är ju tio stycken i trean och det är ju treor som tävlar. Sen så är det sju stycken som arrangerar och det är ju svårt att hålla tävlingen hemlig för de andra tre. Så då valde vi att vi bara arrangerar.

Hur går det här till?

– Man kommer in, det är två stycken i varje lag, i ett hushåll där det ligger två vårdtagare. Så får man 15 minuter och då läser man igenom sjukvårdshistoria, alla mediciner och så får man kolla igenom lägenheten som de har, som vi har byggt upp. Sen får man 30 minuter på sig, idag ska vi ha morgonrutiner. De ska få mediciner, frukost och så vidare. Sen så kommer det även hända lite grejer som inte de tävlande är beredda på, säger Rebecka Engström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista