Värmland föreslås ingå i ny region

1:32 min

Örebro län har bestämt sig för att Värmland borde ingå i en ny storregion. I en ny rapport slår man fast att det bästa vore en region med Sörmland, Västmanland och Värmland.

Argumenten för ett samgående med Värmland är många från Örebrohållet. Sjukvården är ett exempel, berättar landstingsstyrelsens ordförande, Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

– Ur ett landstingsperspektiv har Värmland alltid varit oerhört viktigt för Örebrolänningarna. Vi samarbetar väldigt bra i vårdfrågor, säger hon.

Men i den nya rapporten, som har tagits fram av landstinget, länsstyrelsen och Örebro kommun, lyfts även andra perspektiv fram. Det handlar om utbyte mellan universiteten och samarbete kring tillväxtfrågor. Och infrastrukturen är ett annat viktigt argument.

– Om vi driver frågorna gemensamt kan vi få till snabbtågsförbindelser mellan de två viktiga huvudstäderna Oslo och Stockholm, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Men de senaste årens värmländska diskussioner om regionindelning har fokuserat på ett samgående med Västra Götaland, något som Marie-Louise Forsberg-Fransson har förståelse för, eftersom Örebroarna och deras tänkta samarbetsparter mest har sneglat mot Stockholm tidigare.

– Det är ett tryggt alternativ att vända sig mot Västra Götaland när det inte finns något annat. Men för att sjukvården ska utvecklas, för att universiteten ska utvecklas och för att få till en förbindelse med snabbtåg, ja då tror jag att det är vi som ska haka arm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista