Foto: Annica Buvik/SR.
Karlstad

Saknas pengar till universitetslärare

"Klart att det inte är bra"
1:28 min

Tidigare idag framförde Sveriges förenade studentkårer kritik mot den stora bristen på lärarledd tid vid högskolor och universitet. På vissa lärosäten är den lärarledda tiden nio timmar i veckan eller mindre.

Kerstin Norén, rektor vid Karlstads universitet, håller med om att det är för få lärarledda lektionstimmar - men problemet är inget som universitetet kan lösa på egen hand.

– Det beror på att all offentlig verksamhet har ett effektiviseringskrav på sig varje år. Så vi får varje år lite mindre pengar till vår verksamhet och det går naturligtvis ut över lektionstid också.

Nio timmar i veckan eller mindre har 40% av heltidsstudenterna lärarledd undervisning, det visar Högskoleverkets rapport. Det har fått Sveriges förenade studentkårer att reagera, främst eftersom det påverkar utbildningskvaliteten och det håller Kerstin Norén med om.

– Ja, jag tror ju att lärare och studenter tillsammans i dialog är den absolut bästa modellen för verkligen lära sig någonting på djupet så det är klart att det inte är bra.

Och det är pengarna som saknas. Enligt Kerstin Norén får man för lite pengar till undervisningen. Men på Karlstads universitet jobbar man ständigt med att hitta alternativa lösningar.

– Sen kan man naturligtvis ha lite fiffiga lösningar så att man har schemalagda grupparbeten där lärare introducerar och sedan kommer och avslutar, till exempel. Det är sådana lösningar man kan göra men något mer går ju inte att hitta på, man kan ju inte trolla fram pengar.

Men är det hållbart i längden att ha det som det är idag?

– Ja, det har ju varit så som jag sa ganska länge, så det verkar fungera någorlunda i alla fall. Jag tycker inte det är bra, det skulle kunna bli mycket högre kvalité, men den högre kvalitén kostar ju, säger Kerstin Norén.

"Vi vill se 15 timmar lärarledd tid i veckan"

Johan Kaluza, Karlstad Studentkår. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".