Lasse Persson på skidtunneln i Torsby ifärd med att valla ett par skidor, vilket inte är helt ofarligt eftersom vallan innehåller Fluor. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
TORSBY

Risk för giftig skidvalla

1:29 min

Skidvallor som innehåller fluor kan riskera hälsan. Det visar resultat från en studie som gjorts vid Örebro universitet.

Ända upp till 250 gånger högre fluorhalter i blodet än normalt har uppmätts hos profesionella skidvallare. På Torsby skidtunnel jobbar proffsvallare dagligen med vallor som innehåller fluor. Lasse Persson är en av dem.

– Jag personligen tror ju att det är dammet ifrån borstningen som är det farligaste. Står du i mycket damm så känner du torrhet i halsen. Vissa har ju problem med huvudvärk och till och med feber. Om man står och jobbar med mycket flourvallor så jobbar man oftast med mask på sig. Mitt stora problem är väl mer att fingrarna torkar ut och spricker.

Är det vanligt med flourvallorna?

– Ja, det är det ju. När vi är ute på tävlingar, då är det väl egentligen enbart flour som man jobbar med. Kör man pulver till exempel, då har man ju i princip 100 procent flour. Det är så pass finkornigt så att när man borstar det så blir det väldigt mycket i luften utav det. Men än så länge finns det ju ingenting att ta på, att det är någon som helt enkelt har "kolat av" för just den här delen.

– Flourvallorna är väl ungefär 25 år nu, det kanske tar den tiden innan det ger utslag på folk. Åker man ut på tävlingar så blir man oftast avvisad till en barack eller någonting. Gärna vill man ha dörren stängd, för det första för kylan som kommer in och för det andra att inte alla ska se vad man lägger på. Man ser själv när man får gå in i den sen , om man öppnar dörren så får man ju skära sig fram med all rök och allt som är där inne, då är det ju inte hälsosamt.

Tror du att det är många som står hemma i garaget och använder flourvallor utan att tänka på faran?

– Jag tror nog att de flesta är medvetna om faran idag, men det är säkert inte bra, det tror jag inte att det är, säger Lasse Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista