Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Landstinget

Vårdköerna allt kortare i Värmland

Landstinget Värmland ligger på en sjundeplats i landet när det gäller att klara kötiderna och ge vård inom vårdgarantins tidsgränser. Landstinget får nu närmare 44 miljoner kronor i stimulansbidrag.

Pengarna kommer från den så kallade kömiljard som regeringen delar ut till landsting som klarat att minska vårdköerna.

Bäst i landet är landstinget Halland som får 326 kronor per invånare att jämföra med Värmland som får 161 kronor. Sämst i landet är Dalarnas landsting som bara kommer upp till totalt 12 kronor per invånare.

Hur mycket pengar man får grundar sig på hur tillgängligheten är till vården, och hur väl man lever upp till vårdgarantin. Landstinget i Värmland kan visa goda resultat i mätningarna.

– Det är naturligtvis oerhört tillfredsställande att vi kan erbjuda värmlänningarna vård i tid, och det är resultatet av ett målinriktat arbete, säger divisionschef Kerstin Edlund, samordningsansvarig för landstingets arbete med Vårdgarantin.

Med det här resultatet ligger vi på delad sjundeplats bland landets landsting och regioner.

– Det här hade inte gått utan en hängiven insats från vår personal i vården. Många har arbetat hårt för att kunna erbjuda våra patienter den här förbättringen, säger Gunilla Andersson, hälso- och sjukvårdschef i Landstinget i Värmland.

Den 31 december hade 95 procent av patienterna i Värmland fått tid för behandling eller operation inom vårdgarantin. Det är bara två landsting i landet som är bättre.

Av värmländska patienter är det 89 procent som fått tid till besök inom den specialiserade vården inom vårdgarantin. Där ligger Värmland på riksgenomsnittet.

Vårdgarantin infördes 2005 med den så kallade 0-7-90-90 regeln. Innebörden är att man ska få kontakt med vården första dagen; inom sju dagar få kontakt med en läkare; inom 90 dagar få kontakt med en specialist vid behov; och operation eller annan behandling som specialisten remitterar till inom ytterligare högst 90 dagar. Vårdgarantin var först en frivillig överenskommelse, men blev lagstadgad första juli 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista