1 av 3
Nya Karlstad CCC. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio
2 av 3
Generalrepetitionen inför invigningen av Karlstad CCC. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
3 av 3
Så här ser nya Karlstad CCC ut nattetid. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Nya Karlstad CCC hyllades på invigning

1:36 min

Igår invigdes Karlstads nya kongress och kulturhus. Bygget som har kostat 420 miljoner, ska vara det största av sitt slag i Norden och på invigningsfesten hördes många lovord från de inbjudna. 

Det nya kongress och kulturhuset imponerade på många. "Fantastiskt vackert" och "fint med alla fönster" berömde flera gäster. Många slogs också att det är en riktigt stor byggnad. Kongressalen tar upp till 1 600 personer och i huset finns det ytterligare 17 lokaler och en restaurang med plats för 1 200 sittande gäster. Totalt har bygget kostat 420 miljoner kronor.

– Den här branschen känns det som att det gäller att vara först och sticka ut. Karlstad är väl inte först, men det här sticker verkligen ut, säger regionråd Tomas Riste.

En som njöt lite extra av invigningen kan man förmoda var Sture Emanuelsson, projektchef för bygget.

– Jag har jobbat med det här projektet i olika faser i ungefär fem år nu. Det är klart att när man kommer fram till invigningen så känns det helt fantastiskt, säger han.

Operachef Ole Viggo Bang var även han positiv.

– Jag tror det blir ett fantastiskt hus. Vi har fått jobbar här ett par dygn nu och det infriar alla förväntningar så här långt.

Vad tycker ensemblen om att få spela här?

– De tycker det är fantastiskt. Alla är ju förvånade över hur stort det är. Man tänker inte på att det är ett av Sveriges största hus.

En av de som uppträdde på invigningen var sångerskan Rigmor Gustafsson:

– Det ser ut att vara och känns som ett fantastiskt hus. Och så har det något som är viktigt för alla artister, det finns loger som funkar bakom scenen och det är faktiskt ovanligt bra här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista