Räddningstjänsten försöker släcka branden i Saltmästaren. Foto: Bergslagens Räddningstjänst
Kristinehamn

Härbärget drabbat av branden

1:31 min

Det är osäkert hur närmsta framtiden ser ut för härberget Värme och vila, som låg i fastigheten Saltmästarn som brann i Kristinehamn på lördagen. Härberget för hemlösa drivs av ideella krafter och nu har man hittat en tillfällig lösning, men det går inte att använda lokalerna på minst en vecka.

– Vi var inne och kollade i går (lördag) och då var det väldigt rökigt och sotigt, säger Lill Iwersen som är volontär och fanns på Värme och vila när branden startade.

Framför allt är hon orolig för hur det ska gå med alla kläder och sängkläder som fanns i lokalerna. Det är inte säkert att de kan saneras.

– Det har ju tagit oss fyra år att bygga upp det här, så att våra gäster har klädombyten. Så nu hoppas vi på välvilliga människor som kan hjälpa oss under den första tiden, säger Lill Iwersen.

Härbärget har fått låna en lokal tillfälligt, på äldreboendet Högliden. Men det är bara för en kort tid.

Hur mår ni som var med när branden bröt ut?

– Den här natten har varit jättesvår för mig. Jag upplever hela tiden när röken väller ut och de skriker på hjälp inne på vandrarhemmet. Killarna som bodde hos oss har också varit väldigt skärrade. Det här får en att tänka på hur snabbt det kan hända olyckor.

Saltmästaren eldhärjad

En lägenhet i Saltmästaren blev totalförstörd vid branden. Foto: Stefan Brorsson/Brosans Nyhetsfoto.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista