Foto: Fabrice Coffrini/scanpix

Mer släkt än helsyskon

1:18 min

Den svenska vargen är kraftigt inavlad och det är ett stort bekymmer. Även om vargstammen ser frisk ut så är de valpar som föds idag mer släkt med varandra än helsyskon enligt genetiker på Grimsö forskningsstation.

– De har en inavelsgrad som ligger strax under 0,3. Det betyder att de är mer släkt än helsyskon kan man säga. I vargpopulationen har vi sett att det har effekter på reproduktionsframgång och vinterkullstorlekar blir mindre och mindre med ökad inavel, säger Mikael Åkesson, genetiker och forskare på Grimsö forskningsstation.

Mikael Åkesson berättar att olika missbildningar som till exempel missformade testiklar, ryggradsfel och problem med njurar och hjärta på vargarna också är en konsekvens av den kraftiga inaveln, även om det inte är så vanligt förekommande.

Inaveln är oberäknelig, den kan slå till snabbt men forskarna säger att man vet för lite om när. Även om den svenska vargstammen fortsätter öka idag så är inavelsgraden en klar riskfaktor, enligt Mikael Åkesson.

– Jag tycker att en såpass hög inavel som vi har är en alarmklocka. Dessutom finns de dokumenterade fall där inaveln haft en förödande effekt för populationer. Det finns population av huggorm till exempel där inavel till och med lokalt lett till totalt utdöende av en hel population, säger Mikael Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista