Tina Nilsson anställd hos Monica de Roos Nieuwkamp. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Vitsand

Usla löner för lanthandlare

1:29 min

70 timmars arbetsvecka, ingen semester och 18 kronor i timlön, det låter som ett slavarbete. Men det är vardagen för Monica och Balder de Roos Nieuwkamp, innehavare av Vitsandsboa i Vitsand. De tog över lanthandeln för tre år sedan och lämnade då välbetalda jobb i Holland.

– Det blir aldrig riktigt som man tänkt sig. Jag tror inte man inser hur svårt det är att driva en lanthandel. Vi kom hit med stora planer, fulla av hopp och förtjusning, men vi försöker överleva helt enkelt, säger Monica de Roos Nieuwkamp.

– Så länge inte bankkonton rasar i botten så är det väl bra. Tina som vi har anställd, hon får lön först och blir det nåt över får vi lön.

Lönen som landar på 18 kronor i timmen, är under existensminimum och rejält under vad kommunerna betalar ungdomar som sommarjobbar där timlönen ligger på ungefär 50 kronor i timmen. Det är en ohållbar situation menar Susanne Fritz förde detta vd på Föreningen Lantdsbygdshandlarmas främjande, som ironiskt nog lade ner sin verksamhet för en månad sen.

– Det är inte meningen att handlaren ska göra ett samhällsansvar och bidra med sin egen lön. Det finns ju ingen överlevnad för det, säger Susanne Fritz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista