Skogsägarna i Värmland dåliga på återplantering

Skogsägarna i Värmland är bland dom sämsta i landet när det gäller återplantering och föryngring av avverkad skog. Det visar Skogsstyrelsens senaste mätning av återväxten i landets skogar.

Skogsstyrelsen anser att en bidragande orsak till den dåliga återväxten är att naturlig föryngring används i för stor omfattning och på ett felaktigt sätt. Med andra ord - skogsägarna återplanterar inte skog i tillräcklig omfattning. Mätningen visar också att just i återplanterade områden är återväxten betydligt bättre.
Att Värmland ligger illa till i den här mätningen behöver nödvändigtvis inte bero på försumliga skogsägare. Viltskadorna är nämligen omfattande och en annan orsak till dålig återväxt. Resultaten som Skogsstyrelsen nu redovisar innebär att av all den skog som avverkades under mitten av 1990-talet är det mer än 20 procent av arealen som inte uppfyller skogsvårdslagens krav om återväxt.
Skogsstyrelsens mål är nu att antalet underkända föryngringar ska halveras fram till 2010. Det ska bland annat ske genom att hålla ett extra öga på skogsägare som inte sköter sin skog.
Thomas Thuresseon är skogsskötselchef på Skogsstyrelsen och han säger att det är viktigt att dom skogsägare som sköter återväxten bra inte får klä skott för dom dåliga föryngringarna. Därför ska det jobbas hårdare med dom som inte sköter skogen, säger Thuresson. Ser man till hela landet ger den senaste mätningen besked om att en liten förbättring ägt rum - men inte i till exempel Värmland, här har det blivit sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista