Hur mycket ska barnen få? Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Ekonomi

Föräldrar sparar mer till sina barn

Föräldrar sparar allt mer till sina barn. Sedan 2005 har det genomsnittliga sparbeloppet per barn ökat med nästan 20 procent. I Värmland sparas i genomsnitt 432 kronor per månad och barn.

I topp ligger Stockholms län med 549 kronor per månad. Minst sparas det i Västernorrlands län, där ligger snittet på 340 kr per månad och barn. Fondsparandet är den mest populära sparformen till barnen. Men fortfarande sparar knappt vart femte hushåll inte alls till sina barn. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar.

De föräldrar som sparar till barnen sätter i genomsnitt undan 490 kronor per barn och månad, vilket är en ökning med nästan 20 procent sedan 2005. Andelen som uppger att de inte sparar alls till barnen är något färre 2010 jämfört med tidigare år. Det är alltså något fler föräldrar som börjat spara till sina barn.

– Hushållen har generellt fått mer pengar över, mycket tack vare skattelättnader vilket också kan förklara att de sparar mer. Våra siffror visar att även barnen fått del av det. Det är positivt eftersom det är viktigt att barnen har en ekonomisk grundplåt exempelvis när de flyttar hemifrån. Det ger dem en större valfrihet, både för att kunna studera och köpa bostad i framtiden, säger Lars-Erik Enocksson, bankchef på Länsförsäkringar Värmland.

Hur stort sparbelopp som föräldrar sätter av till sina barn beror till stor del på hur många syskon som finns. Undersökningen visar att sparandet per barn minskar ju fler syskon som finns. Ensambarn får i snitt 555 kr per månad, i familjer med 2 barn får syskonen 491 kr per månad vardera och i familjer med tre barn 382 kr per månad vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista