Linn Sundqvist. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Så kan tjejernas knän räddas

1:41 min

"En världshändelse inom fotbollen". Så beskriver deltagarna den studie kring allvarliga knäskador hos flickspelare som som nu presenterats.

Anledningen till att man startade projektet "Knäkontroll" var för att få bukt med den stora grupp unga tjejer som drabbas av svåra knäskador och som varje år kostar samhället stora belopp.

Thomas Langer är sjukgymnast på Klarälvskliniken i Karlstad och där har man jobbat med övningarna i flera år men i och med att en forskargrupp nu har kunnat bevisa att den här typen av övningar har effekt så är det ett stort genombrott för fotbollsvärlden.

– Jag tror att det här är oerhört viktigt. Det skapar ju enormt mycket lidande för individer och det kostar ju samhället oerhört mycket pengar, säger Thomas Langer.

Linn Sundqvist, som går på Rudskolan i Karlstad, var tvungen sluta med fotbollen efter att hennes knä hade hoppat ur led för andra gången. Efter ett besök hos sjukgymnasten så fick hon övningar i läxa och märker en stor skillnad.

– Man är stark i benmuskulaturen så att knäet är på sin plats. Så länge jag gör de här knäövningarna, så länge är knäet bra, säger Linn Sundqvist som nu bytt fotboll till förmån för innebandy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista