Märta Lundgren, som tidigare vårdats för bröstcancer, är positiv till nya Bröstcentrum. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio

Nytt bröstcentrum ska förbättra vården

1:30 min

Nu ska bröstcancervården bli bättre på centralsjukhuset i Karlstad. I februari öppnar Bröstcentrum där bröstsjuksköterskor, mammografi, kirurgi och röntgen samlas på ett ställe för att underlätta för patienterna och förkorta väntetiderna.

– Jag tycker det här är en väldigt bra idé. Det kommer vara väldigt bra för kvinnorna i Värmland när man känner att man har en knöl och man kan ringa hit och få hjälp på direkten. Det här är ju toppen, säger Märta Lundgren, som tidigare vårdats för bröstcancer.

Istället för först behöva kontakta vårdcentralen kan patienterna framöver vända sig direkt till Bröstcentrum och olika undersökningar kommer kunna samordnas till en och samma dag. Idag kan det över fyra månader för en kvinna att få en knöl i bröstet diagnostiserad, men med Bröstcentrum tror landstinget att den tiden kommer kortas till mellan en till fyra veckor. Det vore en klar förbättring för patienterna eftersom väntan på ett besked kan vara väldigt jobbig.

– Det tog tid och det tar mycket kraft det också. Man har det här i bakhuvudet hela tiden, att oj vad ska hända, säger Märta Lundgren.

Med Bröstcentrum arbetar bröst- och röntgensjuksköterskor, kirurger och mammografiläkare under samma tak. Kirurgen Lars Ohlsson ser flera fördelar:

– Mindre papper, kortare väntetider, lättare att lösa saker och ting helt enkelt. Framförallt är det de kvinnor som inte har bröstcancer som kommer att gå igenom den här utredningsprocessen mycket fortare nu än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista