Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronofogden

Allt färre tar sms-lån

Det är allt färre som hamnar hos Kronofogden efter att de tagit sms-lån, det visar siffror från Kronofogdemyndigheten. I Värmland kom det förra året in 35 procent färre anmälningar om obetalda sms-lån jämfört med 2009.

Det kan jämföras med riket som helhet där antalet ärenden minskat med 40 procent. Kronofogden tror att minskningen främst beror på den nya Konsumentkreditlagen som ska ge privatpersoner ökat skydd. Medvetenheten hos allmänheten om faran med sms-lån har också ökat.

I statistiken kan man också se att 2010 var det fler kvinnor än män som hamnade hos Kronofogden med obetalda sms-skulder, de två föregående åren var det tvärt om.

– En fantastisk utveckling, säger Janne Åkerlund, kommunikatör hos Kronofogden. Det är en drastisk minskning för samtliga åldrar och kön och ett fantastiskt resultat. Vi är nere på 2007 års nivåer.

- När det gäller ungdomarna har ju budskapet gått fram. De fattar ju att det är skitdyrt att köpa för 3 000 kronor och betala 3 600, säger Åkerlund.

Förutom en massiv informationsinsats, från bland andra Kronofogden, har en viss självsanering skett i branschen inför den nya konsumentkreditlag som trädde i kraft den 1 januari i år, tror Åkerlund.

- När det gäller kvinnorna har vi sett en ökad trend av skuldsättning i allmänhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista