Eva Turunen, Kommunals ordförande i Storfors. Foto: Privat.

Storfors toppar lönestatistik

1:25 min

Storfors är den kommun i landet där lägstalönerna för bland annat undersköterskor och barnsköterskor är som högst. Här tjänar ingen kommunanställd under 20 300 kronor, enligt statistik som facktidningen Kommunalarbetaren sammanställt.

– Det var väldigt roligt. Jag är mycket glad och vad jag förstår är kommunen som arbetsgivare också positiv och glad för det här, säger Eva Turunen, Kommunals ordförande i Storfors.

Att lägstalönerna för flera yrken i Storfors kommun hör till de bästa i landet tror Eva Turunen beror på att kommunen har befattningslöner som man lyckats pressa upp undan för undan. Befattningslön betyder att man inte har ingångslöner eller individuell lönesättning och det innebär till exempel att en nyutbildad vikarie tjänar lika mycket som ordinarie personal med mer erfarenhet om de utför samma arbete. Enligt Eva Turunen ska det framöver bli individuell lönesättning också i Storfors kommun men det betyder inte att man helt överger systemet med befattningslön.

– Det är ett utgångsläge inför individuella löner och tydligare lönesättning, så att det inte blir godtyckligt från arbetsgivaren, säger Eva Turunen.

Och enligt Eva Turunen har lönesättningen i kommunen gjort att fler vill jobba där.

– Storfors är ganska attraktivt bland vikarier som söker sig till oss från andra kommuner. Sen måste det vara positivt för vår lilla kommun också att det finns en bra lönesättning och att man värderar personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista