Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio

Kvinnliga skogsägare ska utbildas

"Vill få kvinnor att ta ansvar"
1:29 min

Skogsägande kvinnor i Värmland måste ta ett större ansvar för sin skog. Det är ett av målen i föreningen Skogskvinnor i Värmland som ansökt om 200 000 kronor i bidrag från EUs jordbruksfond, för att utbilda kvinnor i att vara mer delaktiga i skogsbruket.

– Trots att en tredjedel av skogen i Värmland ägs av kvinnor så tar inte många kvinnor aktiv del i hur man sköter skogsbruket. Vi vill att skogsägande kvinnor ska ta eget ansvar för sin egen egendom, säger Birgitta Helén-Rylander, vice ordförande i Skogskvinnorna i Värmland som 100 medlemmar.

Varför tar inte kvinnorna mer ansvar?

– Jag tror att det beror på gamla traditioner, säger Birgitta Helén-Rylander.

Idag äger 12000 kvinnor i värmland skog och det samlade värdet på skogsegendomarna är 13 miljarder kronor. Men det är få kvinnor som tar ansvar för sitt ägande på ett professionellt sätt. Det vill nätverket Skogskvinnor i Värmland ändra på med hjälp av ett utbildningsbidrag till skogsägande kvinnor i Värmland på 200000 från EUs jordbruksfond. Bland annat ska kvinnorna lära sig mer om rationell skogsskötsel och bli tuffare mot skogsbolagen.

– Min vision är att vi ska kunna bygga lokala intressegrupper som bilder att nätverk av skogskvinnor i Värmland.

Tror du att skogsbolagen inte tar kvinnorna på allvar som skogsägare?

– Nej, jag är lite osäker på det. Av tradition så vänder man sig till gubbarna, säger Birgitta Helén-Rylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".