24-timmars arbetspass för ambulanspersonal ifrågasätts

1:39 min

Ambulanspersonal i Värmland arbetar i bland ett dygn i sträck - och det finns risk för sämre behandling från ambulanspersonal som jobbar så länge, menar sjuksköterskan och skyddsombudet Peter Blom på ambulansen i Hagfors.

– Vem skulle vilja skicka sina barn med buss från Karlstad till Stockholm och så säger busschauffören att jag har jobbat nu i 20 timmar. Skulle vi tycka att det vore okej? Jag tror inte många skulle svara ja på den frågan, säger Peter Blom, som är ambulanssjuksköterska och skyddsombud på ambulansen i Hagfors.

Peter Blom hänvisar till både svensk och amerikansk forskning som visar effekter på hur människor reagerar efter en vakenhetsperiod på mellan 16 till 20 timmar. Den svenska forskaren Torbjörn Åkerstedt, har gjort studier i det här och menar att om perioden infaller mellan fyra och sju på morgonen så kör och vårdar personalen lika dåligt som en person med en promillehalt på mellan 0,5 och 0,8 i blodet.

Peter Blom har pratat med både verksamhetschef och divisionschef om problemet.

– Det började med att jag ställde frågan april -09 om de tycker att det är förenat med god arbetsmiljö att jobba 24 timmars arbetspass. Jag har fortfarande inte fått ett klart svar. Det var därför jag skrev den här frågan till ansvarig politiker i landstingsstyrelsen.

Vad har du fått för reaktion där?

– Än så länge har jag inte hört någonting. Jag vet inte när de kommer att ta upp den här frågan men jag ser fram emot ett klart och tydligt svar ifrån landstingsstyrelsen, säger Peter Blom.

Anledningen till att man har så här långa pass är framför allt ekonomiska aspekter och för att det är enkelt att göra arbetsschemat. Det beror också på personalens önskemål. En del av kollegorna tycker annorlunda än Peter Blom.

– I den ena vågskålen lägger vi personlig bekvämlighet och i den andra vågskålen lägger vi hälsa och risker. Många tycker att det här passar deras livsstil här och nu. Jag har full förståelse för att folk tycker olika, men jag försöker som skyddsombud att se lite längre än så här. Jag menar på att vi ska orka att jobba med det här ett helt yrkesliv fram till pension. Med stöd av den forskning som finns anser inte jag att det här är den mest optimala modellen att jobba efter, säger Peter Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista